ΜΟΥΣΙΚΑ ΔΩΜΑΤΙΑ -Εργαστήρια Δημιουργικής Μουσικής

   

                                                    ΜΟΥΣΙΚΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

                                        21- 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

 

Μουσικές σημειώσεις - Εργαστήρια δημιουργικής μουσικής

 

         Στο πλαίσιο της ιδέας να ενεργοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν τα ‘Μουσικά Δωμάτια’ του ιδρύματος Schwarz στην Χώρα της Σάμου και τον χειμώνα, ο Νίκος Ξυδάκης μαζί με τους συνεργάτες του αναλαμβάνουν να οργανώσουν για ένα τρίμηνο Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο εργαστήρια δημιουργικής μουσικής υπό τον γενικό τίτλο ‘Μουσικές Σημειώσεις’. Η επιδίωξη αυτών των εργαστηρίων είναι κυρίως να καλλιεργηθούν μουσικοί τρόποι έκφρασης και δημιουργικότητας με ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά και με διαφορετικές σύγχρονες αναγνώσεις, ερμηνείες και εμπειρίες απο Έλληνες και ξένους σημαντικούς μουσικούς.

         Μέσα απο την επαφή με διαφορετικά είδη μουσικής, με την διαφορετικότητα αλλά και την ενδεχόμενη ομοιότητα της μουσικής σύλληψης και της μουσικής έκφρασης θα επιδιωχθούν: συνομιλίες μεταξύ μουσικών και σύνολα που θα πειραματιστούν στην δημιουργία και στην εκτέλεση της μουσικής.

        Στους χώρους των ‘Μουσικών Δωματίων’ όσοι γνωρίζουν κάποιο μουσικό όργανο θα έχουν την δυνατότητα να ασκούνται και να ‘μελετούν’ πάνω σε συνθέσεις η αποσπάσματα που θα δίδονται ή ακόμα να συνθέτουν και να παραλλάζουν μουσικά κείμενα με σκοπό να συνεισφέρουν στα εργαστήρια και να λάβουν μέρος στην τελική παρουσίαση.

        Κατά τις ημέρες των εργαστηρίων οι συμμετέχοντες θα έρχονται σε επαφή με τους διοργανωτές/μουσικούς του εκάστοτε κύκλου και θα συμπράττουν.

        Μέσω των συζητήσεων των αναγνώσεων, των ακουσμάτων και του διαδραστικού κλίματος οι συμμετέχοντες θα μοιράζονται εμπειρίες και ιδέες για την εκάστοτε θεματική. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιάζουν οι διοργανωτές/μουσικοί μαζί μέ ορισμένους απο τους συμμετέχοντες με τη μορφή μιας καταληκτικής συναυλίας.

 

Στο πλαίσιο της έναρξης της λειτουργίας των ‘Μουσικών Δωματίων στην Χώρα της Σάμου θα πραγματοποιηθεί ένα τριήμερο μουσικών συναντήσεων.

                               

                                                       

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 6μμ 

 Άνοιγμα του Εργαστηρίου και συνάντηση γνωριμίας στον Χώρο (Πρώην Οινοπ/κος Συναιτερισμός Χώρας) -  Έναρξη του Κύκλου Μουσική και Λόγος. Μία μουσική αφήγηση με άξονα το ποίημα του ποιητή Μιχάλη Γκανά ‘Χριστουγεννιάτικη Ιστορία’. Αυτοσχεδιασμοί σε παραδοσιακά θέματα συνομιλούν με αποσπάσματα της  μουσικής του Έρικ Σατί, Γκαμπριέλ Φωρέ, Μότσαρτ, Πουλένκ και με τραγούδια εναρμονισμένα στην ατμόσφαιρα του ποιήματος.

 

Συμμετέχουν οι Διοργανωτές:

Νίκος Ξυδάκης - Δημήτρης Μπουζάνης, πιάνο.

Δημήτρης Χουντής, σαξόφωνο.

Γιώργος Διαμαντόπουλος, ηλεκρονικοί ήχοι.

 

Διάρκεια παράστασης 50'

Είσοδος ελεύθερη.

 

 

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 6-9μμ ‘Μουσικές Σημειώσεις’.

Συνάντηση - γνωριμία με ενδιαφερόμενους μουσικούς παραδοσιακών ή κλασσικών οργάνων. Παρουσίαση τρόπων και μεθόδων εκφραστικής ερμηνείας και δημιουργικής ανασύνθεσης και επεξεργασίας συνθέσεων και μουσικών ιδεών.

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 6μμ ‘Που πήγαν τα Χριστούγεννα’ Αυτοσχεδιαστικό Δρώμενο για παιδιά (8-12 ετών).  Γνωριμία με βασικές αρχές της μουσικής μέσω αυτοσχεδιασμών. Με  αντικείμενα τόσο μέσα από την καθημερινότητα μολύβια,τετράδια, εφημερίδες όσο και μέ το σώμα τους την φωνή τους ή και μουσικά όργανα καθοδηγούνται απο τον δάσκαλο να συνυπάρξουν και να συνεισφέρουν στο τελικό μουσικό πάζλ.

 

Διδασκαλία Δημήτρης Μπουζάνης

 

 

Ολες οι  Παρουσιάσεις είναι ανοιχτές σε όσους θα ήθελαν να τις παρακολουθήσουν και με Ελεύθερη Είσοδο.

   

ΕΝΑ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, διά της Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Πέλλας Παππά, σε συνέχεια του πρώτου κύκλου γνωριμίας των εκπαιδευτικών με τη Σύγχρονη Τέχνη όπου αναφέρθηκαν οι διεθνείς τάσεις, καλλιτέχνες και κινήματα υπό τη μορφή ενός πρωτότυπου λεξικού, προτίθεται να διοργανώσει τον δεύτερο κύκλο όπου θα παρουσιαστούν αλφαβητικά τα έργα, οι θεσμοί και οι καλλιτέχνες οι οποίοι πλαισιώνουν τη σύγχρονη Ελληνική εικαστική σκηνή.

Διάφορα ερωτήματα θα φωτιστούν μέσα από προβολή έργων, αναφορές σε καλλιτέχνες, στιγμές και εκθέσεις που βρίσκονται στο κέντρο της σύγχρονης εικαστικής αναζήτησης και θα γίνει μία πρώτη γνωριμία με ό,τι αξίζει να γνωρίζουμε από την προσπάθεια που καταβάλουν οι Έλληνες δημιουργοί για τη διατήρηση του διαλόγου με τον υπόλοιπο κόσμο.

Πώς συμπορεύτηκαν οι Έλληνες καλλιτέχνες με τα διεθνή ρεύματα;;; Ποιοι εκπροσωπούν τη χώρα στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως ο Μπιενάλε;; Πώς επηρέασαν οι « διεθνείς » μας Έλληνες καλλιτέχνες την ιδέα που έχουν οι άλλοι για εμάς;;; Με ποιον τρόπο αντιλαμβάνονται οι νεότεροι Έλληνες εικαστικοί την κρίση σήμερα και ποιοι από τους παλαιότερους άνοιξαν δρόμους με τη στάση και το έργο τους;;;; Υπάρχει εθνική ταυτότητα στην τέχνη και ποια είναι η δική μας αυτή τη στη στιγμή;;;;

Αναλυτικά οι τίτλοι του Λεξικού για την Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη.

Α. Αφαίρεση. Από τη γενιά του 30 στη γενιά του 60.

Β. Βίντεο τέχνη. Η ελληνική εκδοχή, οι πρώτες προσπάθειες. Έλληνες καλλιτέχνες στη διεθνή σκηνή.

Γ. Γη και τέχνη. Ποιοί καλλιτέχνες δημιούργησαν έργα στον ανοιχτό φυσικό χώρο.

Δ. Δράση, Σώμα, Περφόρμανς. Έλληνες καλλιτέχνες που τόλμησαν νωρίς.

Ε. Εγκαταστάσεις-Γλυπτική. «Τα αγάλματα δραπέτευσαν’.

Ζ. Ζωγράφοι που επιμένουν. Όλη η γκάμα της τέχνης τους.

Η. Ήχοι και αντηχήσεις  στη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Θ. Θεσμοί και Ιδρύματα που υποστηρίζουν τη σύγχρονη ελληνική δημιουργάι.

Ι. Ιδιοσυγκρασίες και Ιδιότητες. Έλληνες εικαστικοί με διακριτό δημόσιο λόγο.

Κ. Κανιάρης –Κεσσανλής- Κουνέλλης. Τρία κεφαλαία Κ στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης.

Λ. Λέξεις και Λόγος στην Ελληνική τέχνη. «Τα.. Greekglish».

Μ. Μπιενάλε: Οι εθνικές συμμετοχές μας. Μια αναδρομή των τελευταίων χρόνων

Ν. Νέοι έλληνες καλλιτέχνες που διαμένουν στο εξωτερικό: Μια νέα γενιά στην τέχνη.

Ξ. «Ξένο και δικό μας». Μια διάκριση που έφερε παρεξηγήσεις.

Ο. Ορατές και Αόρατες συγγένειες Επιδράσεις και συμπορεύσεις.

Π. «Πρωτοπόροι στο 2ο μισό του 20ου αιώνα». Μια έκθεση που δεν θα πρέπει να ξεχαστεί.

Ρ. Ρεαλισμός. Η σημερινή του εκδοχή στην ελληνική τέχνη.

Σ. «Σύνοψις 1- Επικοινωνία.» Η πρώτη έκθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο FIX πριν 14 χρόνια.

Τ. Τέχνη και Πολιτική: Η ελληνική διάσταση.

Υ. «Υπόλογοι» στους αρχαίους απογόνους …Πως οι έλληνες καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν την κληρονομιά τους.

Φ. Φωτογράφοι στη σύγχρονη ελληνική σκηνή. Μια αξιόλογη και εντυπωσιακή παρουσία.

Χ. Χρηματιστήριο και αγορά των έργων σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα?

Ψ. Ψάχνοντας για μια εθνική ταυτότητα…

Ω. Ώρα για αναστοχασμό. Που πάει η ελληνική σύγχρονη τέχνη μέσα στην διεθνή συγκυρία…

 

Υπεύθυνη για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι η εικαστικός κ. Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Art Space Pythagorion , στο Πυθαγόρειο την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 και οι ώρες διεξαγωγής του θα είναι 17:30-20:30 και τις 2 ημέρες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ACTIONAID 2016-2017

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ACTIONAID 2016 - 2017

Αρ.Πρωτ. Φ16/194962/Δ2/16-11-2016/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δ/ΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Γ΄ - ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Email :  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πληροφορίες : Λαπατά Σ. (Π.Ε)
Βάρλα Ά. (Δ.Ε)
Aντωνίου Μ. (Δ.Ε.)
Μαραγκού Ο. (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο : 210-34.43.318 (Π.Ε)
210-34.43.272 (Δ.Ε)
210-34.43.273 (Δ.Ε.)
210-34.42.212 (Ε.Ε.)
Fax : 210-34.43.390

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση σχολικών μονάδων σχετικά με δράση της ActionAid»
Σχετικό έγγραφο: το με αρ. πρ. 178761/ΓΔ4/25-10-2016 εισερχόμενο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Σας ενημερώνουμε ότι η ActionAid, στο πλαίσιο των δράσεών της για την Εκπαίδευση, καλεί φέτος τα Χριστούγεννα όλους τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Έχεις τη δύναμη στα χέρια σου», για τη δημιουργία ενός σχολείου στο Galagala της Ουγκάντα, που αποτελεί μία από τις πιο φτωχές και απομακρυσμένες κοινότητες στον κόσμο.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και η καλλιέργεια αισθημάτων ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης, βασικά γνωρίσματα του Ενεργού Παγκόσμιου Πολίτη. Τα σχολεία που θα υποστηρίξουν τη δράση θα νοιώσουν τη χαρά της δημιουργίας, της προσφοράς και της συμμετοχής, σε έναν κοινό σκοπό, καθώς θα βοηθήσουν στην ανέγερση 2 σχολικών αιθουσών στην ανωτέρω κοινότητα της Ουγκάντα και θα έχουν την ευκαιρία να δουν χειροπιαστά τα αποτελέσματα της κινητοποίησής τους.

Στο πλαίσιο του εν λόγω Προγράμματος τα παιδιά θα μπορούν να στηρίξουν το σκοπό είτε μέσω της διοργάνωσης Χριστουγεννιάτικων bazaar στο σχολείο τους, είτε προμηθευόμενα ένα βραχιολάκι με μία μικρή δωρεά, μεταφέροντας έτσι το μήνυμα της προσφοράς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν τα ενδιαφερόμενα σχολεία να καλούν στο τηλέφωνο 210.9212321 (ActionAid Ελλάς).

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς σας.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΗΣ

Πρόσκληση Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ για καταγραφή χρήσης ανοιχτών τεχνολογιών και ανοιχτού λογισμικού

Σας ενημερώνουμε ότι ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, στο πλαίσιο της Συνεργασίας του με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με στόχο τη δημιουργία προτάσεων για την ψηφιακή αναβάθμιση των σχολείων και τη διάχυση και υποστήριξη των ανοιχτών τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, ξεκίνησε τη δημιουργία μητρώου σχολείων με δράσεις ρομποτικής και STEM με χρήση ανοιχτών τεχνολογιών και μητρώου εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν ανοιχτό λογισμικό στην εκπαιδευτική διαδικασία με στόχο τη συνεργασία, τη διαμοίραση καλών πρακτικών, την ανταλλαγή συμβουλών σχετικά με την επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά τη χρήση των ανοιχτών τεχνολογιών. Τα αντίστοιχα μητρώα βρίσκονται στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

1.Για καταγραφή σχολείων που χρησιμοποιούν ανοιχτές τεχνολογίες: https://ellak.gr/katagrafi-sto-mitroo-scholion-pou-chrisimopioun-anichtes-technologies-stinekpedeftiki-diadikasia/  

2. Για καταγραφή εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν ανοιχτό λογισμικό: https://edu.ellak.gr/2016/10/12/kalesma-dimiourgias-mitroou-ekpedeftikon-pou-chrisimopiounanichto-logismiko-stin-ekpedeftiki-diadikasia/

Για σχετικές πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

«Εκπαιδευτικές επισκέψεις και επιμορφωτικές δράσεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016-17»

Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), μπορούν να υποβάλουν αίτηση (Συνημμένο πρότυπο αίτησης εκπαιδευτικής επίσκεψης) -οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν εγκεκριμένα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο σχολείο τους

Διαγωνισμός με θέμα «Εκπαιδεύοντας τον παππού στο Διαδίκτυο»

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ή ΒΙΝΤΕΟ ή SCRATCH

ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ: Μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων (ατομική ή ομαδική εργασία)

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 20 Ιανουαρίου 2017

Πληροφορίες : http://saferinternet4kids.gr/sid-2ndcontest/

«Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Σάμο»

Η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σάμου, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, Περιφερειακής Ενότητας Σάμου «Φάρος», πρόκειται να υλοποιήσουν Εκπαιδευτικό Σεμινάριο πάνω στις Αρχές της Βιωματικής Μάθησης και την Εφαρμογή Προγραμμάτων Πρόληψης και Αγωγής Υγείας στο Σχολείο, συνολικής διάρκειας 24 ωρών.

Καιρός

O καιρός σήμερα

Υπηρεσίες

btn diavgeia

attemp

Είσοδος Διαχείρισης

Σύνδεσμοι

e-yliko new